Καινούριο Block και από τη πρώτη στιγμή που είδα το πλήρες spoiler της καινούριας έκδοσης, εντόπισα πολλές ενδιαφέρουσες κάρτες για τα constructed formats. Και το limited αναμενόταν πολύ διασκεδαστικό, σε στυλ Ravnica. Αφού έπαιξα στο Prerelease, διαπίστωσα ότι Alara Sealed=Όχι διασκεδαστικό. Τώρα, όσον αφορά το constructed είναι όντως πολλές οι κάρτες με προοπτικές. Τις μάζεψα και τις χώρισα σε χρώματα και Shards:
White
Battlegrace Angel: Θυμίζει Exalted Angel, αλλά όλοι ξέρουμε οτι δεν είναι. Βέβαια, μόνο η σύγκριση αυτή σημαίνει κάτι. Περισσότερο για midrange παρά για control, επειδή είναι αρκετά ευάλωτη(την περισσότερη ώρα την περνάει σε Javelin range). Έχεις πληρώσει 5 mana. Πρέπει να μπορείς να βασίζεσαι λίγο πάνω της αν παίζεις control.
Dispeller's Capsule: Σαν one-of στο extended για τον Trinket Mage, αλλά και πάλι πιο αργό από ότι πρέπει. Στο Standard το Disenchant κάνει(καλύτερα) τη δουλειά.
Ethersworn Canonist: Για Standard δύσκολα θα κάνει κάτι χρήσιμο, γιατί δεν υπάρχει deck για αυτήν σε αυτή τη φάση. Για extended τώρα, είναι χαριτωμένη για sideboard εναντίον storm-based combo, ενώ συζητιέται ακόμα και για main στο affinity, σε συνδυασμό ίσως με Erayo για hard lock. Δεν τρελαίνομαι για το τελευταίο. Χάνει την ουσία του το deck και γίνεται πιο combo-ειδές και σε απόλυτη τιμή, λιγότερο αποτελεσματικό.
Knight of the White Orchid: To Tithe-like effect έχει πολύ ενδιαφέρον. Βάλτο και σε ένα αξιοπρεπές προς καλό creature και αποκτάς κάτι που μπορεί να παίξει όμορφα και σε γρήγορα αλλά και σε αργά decks. Στο extended, με mox και duals, είναι πολύ πιο αποτελεσματικός. Είπε κάποιος BorosDW? Βέβαια, όταν μπορείς να παίξεις με Apes, και τον φρέσκο Wild Nacatl, τη να πει ο Isamaru.. Το Lion δε, κρύφτηκε στη λιγοστή βλάστηση.
Ranger of Eos: Για το σχόλιο μου πάνω στην Invitational κάρτα του Ruel, κλικ εδώ. Γενικά, θέλει λίγο ψάξιμο, αλλά έχει προοπτικές.
Scourglass: Πολύ αργό. Υπάρχει κάποια περίπτωση που θα κάνει κάτι εντυπωσιακό, και πρώτος κανόνας σ'αυτή τη περίπτωση είναι να παίζεις full artifact και να του πεις "Wrath you", αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει αρκετό ψωμί στο Standard. Σαν extra Wrath σε control δεν το βλέπω-Τις περισσότερες φορές θα γίνεται activate μετά θάνατον.
Blue
Courier's Capsule: Κάτι σαν Think Twice. Εκεί που αισθανόσουν άσχημα όταν έμενες tapped out τρίτο γύρο για Drifter, τώρα παίζεις αυτό στον τέταρτο και κρατάς mana για counter... χμμ, Broken Ambitions..? Δύσκολα τα πράγματα.
Etherium Sculptor: Προφάνως προορίζεται για extended, και κάνει το affinity γρηγορότερο. Χρειάζεται όμως το deck να είναι πιο γρήγορο απο ότι είναι, θυσιάζοντας threat density? Δεν μπορώ να πω σίγουρα ακόμα.
Gather Specimens: Instant Control Magic(και μόνιμο)! Καλή φάση! Στα έξι mana. Κακή φάση. Βέβαια, το replacement effect του ισχύει και για token producers, αλλά αυτό είναι μικρής σημασίας. Είναι πάντως μια κάρτα που θα θελήσουμε να δοκιμάσουμε σε κάποιο heavy control. Αν υπάρξει κάτι τέτοιο.
Master of Etherium: Άλλη μια κάρτα προορισμένη για το extended affinity. Σκοπός του μάστορα είναι να εκθρονίσει τον Enforcer, αλλά στα τρια mana είναι ολιγον ακριβός. Του δίνω μεγάλες πιθανότητες να παίξει, πρέπει όμως να αποδείξει την αξία του.
Tezzeret the Seeker: Δεν φαίνεται και πολύ χρήσιμος στα "fair" formats μιας και θέλει 128 mana για να πέσει. Συγκεκριμένα στο Standard δεν αισθάνεται καθόλου σαν στο σπίτι του με την έλλειψη αξιόλογων artifacts. Στο extended γενικά είναι αργός, αλλά ίσως βρει θέση σε κάποιο Tron σαν πολλαπλός tutor για διάφορα καλούδια: Explosives, Crypt, Crucible, κλπ., ενώ θα κάνει untap και κανένα signet για να χρυσώσει το χάπι που πληρώσαμε πέντε mana για να τον παίξουμε. (Μαθαίνω οτι εκεί που θα κάνει ιδιαίτερα πράγματα είναι το Legacy, με όλο το accelaration, τα free counters και τα broken artifacts. Ακόμα πιο πίσω, στο Vintage, είναι two card combo με το Time Vault.)
Black
Ad Nauseam: Πολύ δυνατό effect αλα Dark Confidant. Προβλέπεται να πληρώσεις αρκέτα life, είναι σίγουρο οτι θα πληρώσεις πολλά mana. Το οτι είναι βέβαια instant, μας κάνει να το υπολογίσουμε την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε ένα αργό control deck που μπορει να υποστηρίξει το BB. Οι δυνατότητες της κάρτας αυτής εκτοξεύονται κατακόρυφα σε ένα combo deck, που ενδιαφέρεται για ένα μεγάλο γύρο και μπορεί να προβλέψει στο τέλος του γύρου του αντιπάλου πόσο μπορεί να "τζογάρει" με το life του. Στο extended υπάρχει ήδη στρωμένο το έδαφος με κάποιο mind's desire deck που κλέβει παίζοντας το free. Αν υπήρχε και το Cabal Ritual... Θα ήταν εφικτό και hardcast.
Cunning Lethemancer: Φαίνεται καλός για κάποιο reanimation archetype, με συμμετρικό effect που θα είναι advantage λόγω της φύσης του deck. Κάνει και επίθεση! Ακόμα, έχει ρόλο και σαν γενικής χρήσης anti-control κάρτα στο sideboard ενός aggro deck.
Executioner's Capsule: Control κάρτα, που μπορείς να τη παίξεις πρώτο γύρο και να τη ξεχάσεις μέχρι να εμφανιστεί καλός target. Γιατί να μη παίξεις κάποιο terror εξαρχής όμως? Μάλλον θα κάνει την εμφάνισή της στο extended, σαν ένα έξτρα παιχνίδι να ασχολείται ο Trinket Mage.
Infest: Ευχάριστο reprint(έχω κρατήσει και μια τετράδα), αν και λίγο αδύναμο τώρα πια. Τα creatures που πρέπει να πεθάνουν είναι από X/3 και πάνω και με την εξαίρεση αυτών κάποιου token deck, δεν θα σκοτώσει και πολλά.
Onyx Goblet: Unblockable damage baby! Aν καταφέρεις να κατεβάσεις δύο κάτω, που είναι πολύ πιθανό μιας και θα έχεις τέσσερα στο deck, το damage μαζεύεται. Με λίγη βοήθεια από το Bitterblossom του αντιπάλου, πώς γίνεται να χάσεις? Ναι, πλάκα κάνω.
Salvage Titan: Αρχικά είχα ενθουσιαστεί με αυτή τη κάρτα, και ήταν η πρώτη που ήθελα να δώ να παίζει στο affinity. Πρώτο γύρο 6/4. Μπαμ! Για να δούμε πως θα αντεπεξέλθει ο αντίπαλος. Απ'ότι φαίνεται μπορεί, γιατί είναι και ο ίδιος artifact(κάτι που είναι λογικό τελικά, αλλά το παρέβλεψα). Όπως και να έχει, είναι δυνατή κάρτα και αξίζει το ρίσκο, τουλάχιστον main, πριν μπει όλο το hate. Τελικά του δίνω λιγότερες πιθανότητες να παιξει από τον Master of Etherium αλλά με εντυπωσιάζει περισσότερο. Προφανώς για Standard δεν το συζητάμε.
Tar Fiend: Αντίθετα, με αυτόν τον κύριο(τελοσπάντων) δεν είχα να πω κάτι ιδιαίτερο αρχικά, αλλά άλλαξα γνώμη. Σε ένα token deck, οπού θα κάνουν την εμφάνιση τους και άλλες κάρτες από αυτό το set, έχει την δυνατότητα να είναι καταστροφικός για τον αντίπαλο. Κάνεις sacrifice τόσα creatures όσα είναι και οι κάρτες στο χέρι του αντιπάλου(παρεπιπτόντως, τα sacrifice γίνονται τη στιγμή που κάνει resolve, οπότε αν φάει counter δεν θα γίνουν). Έτσι, δεν υπάρχει φόβος, αφού ο αντίπαλος βασίζεται τώρα σε topdeck για να βρει απάντηση στον 8/8 - 10/10 Godzilla. Προφανώς το παραπάνω σενάριο ισχύει ενάντια σε control deck, και κατα προτίμηση όταν είναι tapped out, δηλαδή πρέπει πολλά να πάνε καλά για να γίνει αυτό, αλλά κερδίζεται το παιχνίδι,σχεδόν, επι τόπου. 'Ολοι έχουμε εναν Timmy μέσα μας ε? (Άσχετο, αλλά τα artworks του Waters δεν είναι όλα ίδια? Σαν να αλλάζει απλά το χρώμα της μουτζούρας που κάνει.)
Red
Caldera Hellion: Μ'αρέσει. Ένας καλός παραλληλισμός είναι με τον Desolation Giant. Σε ένα creature deck, το Hellion είναι πολύ καλύτερο, γιατί είναι φτηνότερο, ευκολότερο στα χρώματα και 9/10 φορές μεγαλύτερο. Δεν γράφει "destoy" κάπου, αλλά αυτό κάνει. Θέλει βέβαια κάποιας μορφής tokens γύρω του για να μην λυπάσαι οταν τα "τρως", κάτι που δεν είναι δύσκολο να κανονιστεί. Στα aggro mirrors θα κάνει πολύ ζημιά.
Goblin Assault: Και να και ένα token engine που αγαπάνε τα devour creatures. Είναι σαν το Βitterblossom, αλλά προφανώς όχι εξίσου καλό. Εκτός του ενός mana διαφορά, τα tokens δεν πετάνε και επειδή πρέπει να επιτίθονται, θα πεθαινουν δεξιά και αριστερά χωρίς να καταλαβαίνουν το γιατί(Goblins δεν είναι εξάλλου?). Δεν θα τα αφήσουμε να πεθαίνουν έτσι άδοξα όμως. Θα τα δίνουμε δώρο στα devour creatures. Το interaction με τον Collossus που δεν κάθεται για block είναι αστείο βέβαια, αλλά όχι αδιάφορο.
Predator Dragon: Στο τέλος του curve στο Devour.dec, ο καινούριος Rorix με ένα μικρό κακόμοιρο token γίνεται μεγαλύτερος από τον μπαμπά Bladewing. Καλό δεν ακούγεται?
Hell's Thunder: Ball Lightning με flashback! ...Περίπου. Σίγουρα πάντως η αναλογία damage/cost είναι σωστή και το unearth, αν και λίγο ακριβό, δεν ενοχλεί κανέναν, σαν Firebolt στο late game.
Green
Elvish Visionary: Ένα φτηνό elf που αντικαθιστά τον εαυτό του μοιάζει καλό, αλλά ο εαυτός του είναι λίγο μίζερος. Το Wall of Blossoms, κρατούσε creatures πίσω, το ίδιο και η Carven Caryatid, το Coiling Oracle σου έδινε την πιθανότητα να υπερισχύσεις στο tempo, ενώ στις μέρες μας, ο Silvergill Adept είναι ένα αξιοπρεπές beatdown creature. Αυτό εδώ δεν κάνει κάτι καλά.
Mycoloth: Αν υπάρξει όντως ένα Devour.dec, αυτός θα είναι ένας βασικός λόγος. Σίγουρα, πεθαίνει με όλα τα destroy effects που κυκλοφορούν, αλλά αν ζήσει έναν γύρο, θα σου δώσει πίσω την αρχική επένδυση με τόκο. Από εκεί και πέρα τα πράγματα ξεφεύγουν εύκολα. Επίσης, γίνεται πολύ μεγάλος και ο ίδιος, ένα threat με τα όλα του.
Skullmulcher: Δεν είναι και ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις με τα mana σου, ούτε καν αν έχεις έναν στρατό από 0/1 Homunculus και Goat tokens. Υπερβάλλω, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν αξίζει τον κόπο. Το Fecundity π.χ., ήταν φτηνότερο και μόνιμο. Εδώ σου δίνουν ένα one-shot effect και για να το δικαιολογήσουν, σου αφήνουν ένα μέτριο creature.
Sacellum Godspeaker: Η σύγκριση με τον Metalworker είναι τρομακτική, αλλά και άστοχη. Δεν μπορείς να γεμίσεις το deck σου με καλά 5 power creatures, όπως μπορούσες με καλά artifacts και ακόμα και αν το έκανες το ένα από τα δύο mana είναι μίλια μακριά. Το θέμα όμως είναι αν είναι καλός με τα σήμερινά δεδομένα. Μάλλον όχι. Eίναι εφικτό ένα τέτοιο deck με όλα τα 5 power cycling creatures που βγήκαν, αλλά να κάνεις accelarate σε τι? Δεν είναι προτιμότερο το reanimation από το να κάνεις hardcast θηρία βασιζόμενος σε ένα ευάλωτο creature?
Wild Nacatl: Είναι προφανώς πολύ καλό creature στο extended αλλά και στο legacy, το πιο αποτελεσματικό 1-drop από άποψη stats που έχει βγει ποτέ. Για Standard βέβαια δεν υπάρχει θέμα, εκτός και αν αρχίσουμε να παίζουμε σε ένα παράλληλο σύμπαν με κάρτες σαν το Lush Growth.
to be continued
5 comments:
06 November 2008
Salvage Titan - 20€ (Stock:0)
Broken card....
Cunning Lethemancer δεν εχεις βαλει link...
τρομακτικη περιγραφη thnks
o bl xerei
din
Bl ήσουν "χειμαρική" απόλαυση!!!Εύγε νέε μου και περιμένω αντίστοιχη διαύγεια για το extended format.BTW , για γκόλντ κάρντς, δεν έχει τίποτα;
Χάρης ο ψηλός
Όντως, ο BL όποτε γράφει κάτι, το κάνει με περίσσια χάρη και με ένα ιδιαίτερο ύφος που σε κάνει να καταλήγεις να λες: "O BL ξέρει!" :D
Απ'οτι μαθαίνω, αυτή τη στιγμή εργάζεται πυρετωδώς πάνω στο Part II, όπου θα αναλύει τις multicolor από κάθε Shard ξεχωριστά, οπότε Stay Tuned ;)
Post a Comment